Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2007 00:10 - Синовете са свободни
Автор: dagma Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1517 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 03.10.2007 00:12


Преди 2000 години римски сановник се среща в Юдея с една от новопокръстените християнки - богатата съпруга на виден префект. Просветеният римлянин не прикрива презрителната ирония, с която всеки римски гражданин се отнася към странната и надменна религия на евреите. Новата, печелеща популярност еврейска секта е била все още снизходително търпяна отчасти поради религиозния синкретизъм в Римската империя, отчасти поради кроткия и небунтовен характер на тайните им обряди. Но благородната римлянка се е радвала на заможен живот и уравновесен нрав, така че увлечението й по учението на възкръсналия Рави изглеждало доста ексцентрично. Любопитството на госта надделява: „Защо Му повярва?” Ето и отговора: „Загубих детето си, и само Той ми обеща, че ще го видя отново.” Принадлежността на жената към висшата прослойка ме кара да мисля, че е била запозната с аналитичната изтънченост на гръко-римската философия. Но явно е търсила нещо повече от Платоновата доктрина за света на сенките. Не е открила търсеното и в обезкървения „бог на съзиданието” на почти монотеистичните стоици.   Сигурно се е лутала мъчително в непосилното си страдание, отчаяна от влудяващата безвъзвратност на случилото се. И среща Човека. Точните Му думи няма как да узнаем, но единствен я е утешил. Отнел е страха й от плашещото безмълвие на бездната. 

            Не ми е присъща безпроблемната родова религиозност, за която са типични спокойствието и комфорта.  Затова когато прочетох думите към Иаир „Не бой се, само вярвай...” ги преживях с целия драматизъм, на който съм способна. Човек е странно устроен. Всяка наша фибра е пропита с влечение и тъга по вечността, докато изкривеният сарказъм на живота ни предлага категорична, проклета ограниченост – прах и пепел. Не мисля, че е възможно някой да се примири с крайността на времето. Търсиш трескаво и горещо невъзможното доказателство, за да повярваш безрезeрвно, а едно остро нокътче не спира да дращи до прокървяване „ами, ако”...? Не е ли вярата ми въображение? Не е ли вечността лъжлив сън, или суетно изискване? Постепенно разбрах, че не мога да отрека Тайната. Че това е дори последното, което бих направила. Струва ми се, че няма как да вървиш по пътя си, ако не потънеш в дълбочината, в смисъла, и не определиш отношението си към този универсален въпрос – безсмъртието. Вече не търся и доказателство, или поне не сетивно. Има моменти когато душата вие от болка и търси утеха. Какво изричат състрадателните с несъзнателна безжалостност  – „Това е живота”, „Времето лекува”, „Ако е в спомените ни, значи е с нас”, „И аз го преживях”,. Не, не и не! „Ще се видим пак” е всичко, от което се нуждае страдащия в своята безпомощност, безсилие и нищожност. Сгушваш се като успокоено дете във вярата си и, толкоз.

В живота си умираме нееднократно, постоянно и панически, и едва в сетния си час преставаме да умираме. Чували ли сте, че началото на философията е в мъдростта да знаем, че нищо не знаем? Струва ми се обаче, че е по-съществен въпроса в какво се състои края на философията. Не е ли там, в края й триумфиращата сигурност на вярата? Достоевски, който вървя през тръни, за да Го търси, пише: “Ако убеждението в безсмъртието е така необходимо за човешкото битие, то изглежда да е нормално състояние на човека, а щом е така, то самото безсмъртие на човешката душа несъмнено съществува.” Отказвам да се наслаждавам на мига, на световната красота, отказвам безметежността, хармонията, не ми трябва съвършенството, щастието, ако накрая не дойде спасението. Тежко е да се самообременяваш със съзнанието на свръхчовек, който вярва в... себе си.  Предпочетох силата на истината, която дойде с Човека ... „Не е ли Той дърводелеца?”




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zari - Искрено Ви завиждам за мъдростта!
10.10.2007 14:39
Вярвате в Спасението чрез дела или Спасението по благодат? Това не разбрах само.
цитирай
2. dagma - Zari
10.10.2007 16:06
Не, не. Съвсем не съм мъдра. Отношението ми към "вечните" въпроси е по-скоро емоционално, отколкото рационално. А що се отнася до Спасението, не зная как вие (ти) го възприемате?!Аз имах предвид безусловната вяра във възкресението. Може би точно то се нарича "спасение по благодат".
Впрочем, знаете ли, написах горния текст с доста колебания. Причината е, че изпитвам известен свян да говоря по "тези" теми, сякаш става въпрос за нещо много интимно. Но частичната анонимност, с която разполагам тук ми помогна.
Поздрави
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dagma
Категория: Лични дневници
Прочетен: 182205
Постинги: 23
Коментари: 347
Гласове: 2239
Архив