Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2007 21:15 - Коледно настроение
Автор: dagma Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5303 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 17.12.2007 21:26


          Чакаме да грейне отново Витлеемската звезда, за да ни напомни че има нещо по-важно от дребничките ни тревоги, от суетата в ежедневието, от безразличието.    

            Очаквам я и аз, без да поглеждам към студеното декемврийско небе.

Но вчера, в унисон с настроението си, пред две свещи с фенерче в ръка и увита в одеало (поради липса на ток), си прочетох поне пет пъти едно изящно стихотворение на Атанас Далчев:

 

            Над тези стръмни стрехи от желязо

            и тези булеварди от асфалт

            поне един път няма ли да слезе

            снегът от небесата като бял

            и лъчезарен ангел? Аз не вервам.

            Във този черен като въглен град

            ще бъде зимата наверно черна,

            незнайни – ангелите и снегът.

            И ако слезе някога, без жал

            жестоки ще го стъпкат със обувките си

            стражарите и проститутките,

            ще му почерни белите пера

            димът на гарите и на комините...

 

            Бял сняг ще има само във градините,

            където са играели деца.

           

            (Сняг)

 

 

 

 

 

            От един човек (няма да споменавам кой, за да не предизвикам нечие злостно подмятане, пък и не е от значение) чух следното: „Страхът почука. Вярата отвори вратата. Отвън нямаше никого.” 
           Бъдни вечер е след няколко дни, и аз се ослушвам за бързите леки стъпки насочващи се към вратата...

 

            Светло посрещане на Рождество Христово!



Тагове:   настроение,


Гласувай:
0



1. slavei - Красиво пожелание! Благодаря!
17.12.2007 22:52
Вярата...
Там, където има вяра и любов, страхът си отива, защото " съвършеннта любов прогонва страха... "

Светло и щастливо посрещане на Рождествените празници и на теб!:)
цитирай
2. eien - Скромни пожелания за радост в Святата нощ и от мен, чрез А. Балфор:
18.12.2007 06:50
Най-доброто,
което можеш да сториш,
е на врага си да предложиш прошка;
на опонента си - търпимост;
на приятеля - сърцето си;
на детето си - пример за подражание;
на баща си - почит;
на майка си - повод за гордост;
на себе си - уважение;
на всички хора - милосърдие.




цитирай
3. zemaria - Поздрави
23.12.2007 21:39
Мerry Коледа и Нappy Нова година

Веселина Седларска

Колко SMS получите? И вашата inbox ли се задръсти от пожелания за весела Коледа-добросъвестен превода на Merry Christmas и щастлива- Happy Нова година? А по колко начина беше написана думата късмет-тая пуста латиница, в която няма "Ъ". И на вас ли ви пожелаха "касмет","кисмет" и "кусмет"?
А колко мейла получихте? И в атачните към тях картички само Санта Клаус ли пееше, или и елените? Защо впрочем Снежанка отсъства в тия картички? А-а, да, защото се е пренасочила към дистрибуцияна мобилни телефони.не искам да получавам имейли, казвам на дъщеря си, искам писмо, което да държа в ръцете си.Ами принтирай си го, казва дъщеря ми.
Помните ли, че си пожелавахме годината да е честита.Честита?! Изпълнена с какво-с чест? с честност?-неясно, непреводимо немодерно.
След тазгодишния куп картички имаше само една, която ми пожелаваше ЧЕСТИТА Нова година.Не беше от ония картички, които получаваш, защото си в някой протоколен списък.Не беше от ония картички с компютърен текст, докоснат от химикалката само за подпис.Не, не беше и от ония картички със знака на червен кръст.Защото подателят й, моята съседка от детството Йорданка Т., от Стралджа, няма пари дори за евтините картички на благотворителна организация.
А какво прави един човек, който няма пари за картички-не праща.Не и кака Данче обаче.Тя вади дървени боички от някакво старо чекмедже и рисува.Не е художничка.Но едно елхово клонче, звездички, 2-3 шарени топки все може да нарисува.И картичката е готова.Парите не бива да променят човека-нито в имането им, нито в нямането им-като че ли казва тази нарисувана с дървени бои картичка.Парите не бива да ни пречат да бъдем човеци-нито имането, нито нямането.Ако държавата ни се развиваше нормално, тази жена щеше да има много пари.Тя и съпругът й са от последното поколение българи, които знаят как, все още имат сили да го правят и винаги са искали да се грижат за земя и животни.Те си говорят с животните и галят растенията.Цял живот са докосвали истински неща, правили са истински неща, казвали са истински неща.Прости неща.Хранили са нас, които правим и говорим сложни неща.Но нямат работа, защото градчето агонизира в безработица. От земеделие се става гърбат, не богат, примирили са се моите съседи.
Сурва весела година, златен клас на нива, червена ябълка в градина...А в торбичката на сурвакарчето-банан и мандарина.Ошавът-испански, доматите-турски, зелето- кой знае от къде.Тъй ли, рече един депутат, не съм кусвал зеле откак преминах на салата от авокадо.Ей такива мисли налягат човека, докато гледа една нарисувана картичка.
Не може, казват чужденците, да не се оправите, такава земя имате, трябва само да бъдете по-позитивни.По-сложно е от електронната пееща картичка, сър.И е непреводимо като"честита"
Честита Нова година!
цитирай
4. zaw12929 - Поздравления.
27.12.2007 16:54
Здравейте, Пожелавам
Незабравимо посрещане на Новата 2008 Година.Нека късмета бъде с Вас, усмивката и да не слиза от лицето Ви, любовта да грее в сърцето Ви и здраве озари деня Ви.
Сърдечни пожелание от
zaw12929@abv.bg
цитирай
5. boyana - Честита и щастлива Година!Много ...
13.01.2008 10:04
Честита и щастлива Година!Много любов от детенце,ЗДРАВЕ и късмет да имате!"Утре ще е светло!И луната като мед ще стане...Утре,един малчуган ще подсвирне доволен...Утре ще е светло"из песен на Едит Пиаф-врабчето на Париж,несретното момиче,обичало и обичащо бездънно.И дало толкова красота на света с музиката си.Чуй някоя песен,Поздрави
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dagma
Категория: Лични дневници
Прочетен: 182144
Постинги: 23
Коментари: 347
Гласове: 2239
Архив