Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2007 12:51 - "По-лесно камила ще мине през иглено ухо..."
Автор: dagma Категория: Политика   
Прочетен: 4193 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 10.09.2007 22:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Виждали ли сте как се кръсти Първанов? Ако не сте, трябва да ви кажа, че гледката е порядъчно нелепа. По време на самата служба изразът на лицето му е сериозен, дори строг. Забелязала съм, че когато е в храм, висшата комунистическа номенклатура придобива смръщеното изражение, което партийните функционери демонстрираха масово на техните си събрания и конгреси, като своя  запазена марка.  И така, когато службата приключи, Първанов хвърля бърз поглед наоколо и по реакцията на богомолците и на по-отраканите си съпартийци разбира, че е време за така нежеланото от него действие – извършване на кръстния знак. Искрено желаейки „тая чаша да го отмине”, той насочва неловко пръсти към челото си. Устните му са едва доловимо разтегнати в глупавата полуусмивка на пъпчив тийнейджър, когото са заловили да пуши в тоалетната. Жестовете му са бързи, видимо е, че някак си се срамува, и че ситуацията въобще доста го притеснява. Колкото и да се взирате няма да установите и следа от молитвена вглъбеност. Ако пък му се наложи да целуне благославяща го десница, той не свежда с главата си ниско, а по-скоро повдига ръката към лицето си.  Напълно светско движение, доста неловко за свещеника, но съвсем подходящо за начало на флирт с БСП-мажоретка в отсъствието на Зорка.

Напускайки храма, явно поотпуснат и облекчен, той отново надява познатата беизразна маска, с която се чувства съвсем уверен. Вече може спокойно да каже няколко думи пред медиите по повод църковния празник, на който е присъствал – думи, разбира се безсъдържателни, в най-добрия случай нищонезначещи и произнесени с типичната му декламаторска монотонна интонация.

            Забелязали ли сте, обаче, как се кръсти патронът му – Путин. Тук нещата са по-различни. За разлика от Елцин, който плахо държеше свещта, несигурен как изглежда един атеист-комунист в новото си амплоа, Путин е далеч по-обигран. Руснаците помнят един случай, при който на Великден Елцин тържествено ги поздравил с Рождество Христово. За Путин това е невъзможно и немислимо. Той влиза често и по всякакви поводи в храма, кръсти се с размах, страстно целува иконите, почти извършвайки познатото на руснаците челобитие. В московската си резиденция е построил малък параклис, а преди време се е постарал да разпространи измислена история, в която твърди за чудо, сътворено пред очите му от малко кръстче. Нещо повече: до мрачната сграда на КГБ (ФСБ), където още си стои паметника на масовия убиец Дзержински, има построен православен храм – при това с дарения на службите за сигурност. На входа на храма има огромен благодарствен надпис, който засвидетелства и предаността на храмовите отци и паството към въпросните служби. Към същите служби, които слагаха надпис „Прачечная” (обществена пералня) и „Музей аттеизма” на някои от невзривените руски черкви. Не мога да определя кое е по-отблъскващо – Първановата явна неохота да влиза в черква (въпреки директивите, които са му наложени, или самоналожени), или Путиновото неистово и перверзно обвързване с православието. И все пак, когато му задават прекия въпрос „Вярвате ли в Бога?”, Путин не успява да пречупи дори само на думи кагебиста в себе си, и само смутолевя: „В човека вярвам.”

            В едно свое изявление Путин твърди, че в душата на народа църквата и държавата са едно цяло. И за да няма недоразбрали, той решава да бъде по-конкретен и заявява нещо, което за всеки вярващ християнин звучи налудничаво и шизофренно. Президентът-самодържец казва, че традиционното вероизповедание на Русия и ядреният й щит били тясно свързани, защото двете били предпоставки за вътрешната й безопасност. Сега разбрахте ли? А вярвахме наивно, че християнството е съкровена вяра в Месията, интимно общуване на човешкия дух с Бога. Нищо подобно. Днес християнството, по-точно източното православие, е сигурно оръжие за кремълските амбиции. Удобен троянски кон за руската имперска и ядрена политика. Руското „атомно православие”, сътворено от мозъците на Лубянка, безнаказано и пред очите на целия свят разкри, че няма и не може да има нищо общо със смирението, човеколюбието, самопожертването, вярата. То е точно толкова далеч от Христос, колкото и най-долнопробната атеистична пропаганда, ако не и повече. Православие, народничество, ултра-национализъм, възродени призиви за „Москва – Трети Рим” – всичко това се омесва добре в една каша, която се консумира с явно удоволствие от немалко поданици на Путиновата империя.

             У нас Църквата също претърпя метаморфоза и от подритвано слугинче се превърна в ухажвана достолепна матрона. Вече не й се налага да поема рискове, но все пак тя не обърна състрадателно ухо към грижите на вярващите. Напротив, висшият клир успя добре да осребри възникналия интерес към себе си. Колко българи се възмутиха от търговията с титли и идеологическата вярност към управляващите? Чудя се какъв процент от хората се впечатляват от облечените в черно горили, които отцепят черквата, в която работодателят им има „бизнес с Бога” и грубо отпъждат всеки, който се опита да влезе. Скоро показаха сватбата на известна манекенка, която се венча в рокля едва покриваща бедрата й, а шаферките й също демонстрираха щедро разголена плът. Странно е, че в подобни случаи свещениците проявяват удивителна благосклонност.

Всъщност не е странно. Закономерно е. Напълно логичен резултат от посткомунистическата олигархична нагласа, че всичко може да се купи – обществото, законите и Бога. За третото обаче, не са познали.



Тагове:   камила,   мине,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен -
10.09.2007 13:00
Имаш нестандартно мислене. Възнамерявам да те включа в блогрол-а си.
цитирай
2. angelinoff - bale !
10.09.2007 13:34
SPAMER GADEN!
цитирай
3. ianiv - ще кажа и аз нещо по темата...
10.09.2007 14:16
бале не е гаден.
само спамер.
ужасен при това!
"спамец" :)))
цитирай
4. viovioi - *
10.09.2007 14:55
БПЧ през последните 20-тина години да сте чували да застане зад една благородна кауза? Някаква благотворителност и пр.? Не, само ламтят за земите си и са се превърнали във феодал N 1 в държавата. А манастири и метоси са превърнали в пиянски кръчми и мини хотелчета. А вярата в бог в символ на благоприличие и някакъв добър стил на живот.Защо? Ако аз не ходя на черква , не вярвам в бог и не паля свещ, лоша ли съм? Защо да вярвам в религия която ме учи на смирение и ме заплашва със висш съд? Това е религията. Масова манипулация и заплаха. Защо който хули бога отива в ада и гори в казан? А за символа на християнството какво ще кажете? Разпятието! Това не е ли един човек нечовешки брутално и жестоко убит? Ужас и безумие.Аз съм атеист.
цитирай
5. gantree - :)))))))))))))))
10.09.2007 16:18
хахах

****

до viovioi: - никой не е умрял като атеист :)
цитирай
6. анонимен - Интересно
10.09.2007 17:04
ми беше да го прочета. И аз се държа като Първанов, когато съм в църква и особено, ако се налага да се кръстя. Изпитвам неловко раздвоение и чувство за вина, защото не съм вярваща, а трябва да се правя на такава. За мен тези символи не означават нищо, а за други хора те носят висш смисъл и имам чувството, че накърнявам вярата им със своето безверие и скептицизъм. Може би всеки атеист, попаднал в църква, изпитва подобни морални угризения, не само Първанов...
цитирай
7. liliahristova - Интересна подробност си забелязала,
10.09.2007 17:24
хареса ми. Първанов явно го прави от немай къде, защото го изисква постът му.
На авторката на горния пост ще отговоря, че атеистите не попадат в църква ей така. Или отиват съзнателно, за да разгледат културния паметник, или, влизайки за сватба или кръщене, нямат нужда да палят свещичка и да се кръстят.
цитирай
8. mom4eto2 - Поредната пишеща марионетка...
10.09.2007 19:33
Всичко това за Първанов е вярно! Вероятно и за Путин ако не всичко, то поне голяма част от написаното отговаря на истината. Но автора ни насажда и други мисли... Ако въобще публикувалия този пост в блога е негов автор, защото иначе е издържано като стил, но тази досадна правописна грешка в амплУа е сякаш не на мястото си. Човек писал тези неща да допусне такава смешна грешка ми се вижда странно... Но да не се отклонявам - какво всъщност някой иска да ни внуши? Прощавайте, ама аз лично не усетих никаква вярва в Бога, нито пък смирение пред Него, когато се описваше как гадните комунисти се правят, че му се кланят! Някой ни хвърля това в очите като смъртен грях, а той самия вероятно твърде малко се различава от споменатите грешници. Но наистина - какво все пак ни се внушава с този пост? Колко е гадно руското атомно оръжие и колко свещено американското? Какви атеисти са в КГБ и какви предани миряни в ЦРУ? Или може би това, че руските власти лъжат и винаги са лъгали народа си, а американското правителство облъчва само с истини американците и света? Ами аз лично не вярвам в това! И много хора са толкова сбъркани, че няма накъде повече!

На някои може да им стане едва ли не смешно, но наистина лично аз съзирам Световна конспирация... :))) Ако някой ми каже, че всичко става случайно и от самосебе си... На много хора логиката им липсва и от това всички ще страдаме, не само те... Но пак да се върна на темата на поста. Привидно автора е съпричастен по религиозните въпроси, но вероятността това да е така клони към нула. Просто използва паденията на едни, за да издигне други! Отново навсякъде и повсеместно се води борба между капитализма и комунизма. А всички трябва да сме наясно, че комунизъм никога и никъде не е имало! Измислен още преди 200 години той винаги е бил просто една утопия. И това, че някой, някога и някъде си е мислел, че прави комунизъм или по-точно е манипулирал хората, че това е комунизъм, е лъгал сам себе си ако си е вярвал. Това е истината, както е вярно и, че сегашния капитализъм не е това, което е трябва да бъде. Просто поредния строй създаден, за да държи хората в клещите на управляващите. И едните, и другите убиват хора! Каква е разликата? Едните избиват собсвения си народ, защото той се оказва най-големия им враг, а другите избиват чужди народи - без враг насреща си този строй не може да съществува. Помислете си какво ще стане ако целия свят стане капиталистически! Нима ще спрат войните? Нищо подобно и те няма да са само религиозни или по други причини не касаещи строя. И комунизма, и капитализма има вродения дефект да асимилира останалите. Просто едните имат повече пари и от там по-успешно манипулират, вербуват и облъчват света. Ако един ден комунизма и тероризма бъдат победени, капиталистическа Америка пак ще намери с кой да воюва. Едните живеят, за да воюват, а другите воюват, за да живеят и все умират хора - каква е разликата? И така де - ако несъстоятелността на комунизма е най-голямото предимство на капитализма, аз лично не го приемам. И да се уточним, че не симпатизирам на никоя от двете сили, а просто се опитвам да бъда обективен. Искам да ви покажа какви долни манипулации се прокрадват навсякъде около нас. Внушават ни колко пропаднал е руския народ, а той няма нищо общо с некадърното и некомпетентно руско управление. Ако въобще управлението им е такова, но да кажем, че е! И веднага се обръщаме на другата страна - пред нас е Америка. Те пък са цвете за мирисане! Борци за свобода, човешки права и демокрация... Без съмнение се борят, но за своите такива, но не и за нашите! Скоро може да напиша някой постинг и да поговоря за всичко, което Изтока и Запада са ни донесли - от настоящето до историческите факти. И в тази посока вече спирам, за да не изложа още тук идеите си и после постинга ми да се окаже едно повторение на вече казани мисли и позиции.

Поздрави на всички и нека мислим с главите си!
цитирай
9. dagma - до mom4eto2
10.09.2007 19:56
Не можах да разбера чия марионетка се предполага че съм. На американската агентура може би...? Не вярвам в тезата за несъстоялия се комунизъм. В самото си зачатие той е погрешен и нечовешки. Комунизмът, който е с традиционно руски характер, изисква по презумпция принудително единство на мисълта... Безкрайно чужд е, дори враждебен на всяка религия и най-вече на християнската. Подхвърлената идея за американската политическа агресия ми се струва толкова допотопна, че не ми се иска да я коментирам.
Не зная дали да се почувствам поласкана или обидена по повод съмненията за авторство. Така или иначе, те са напълно неоснователни. За "амплоато", разбира се, си напълно прав. Благодаря ти че ми обърна внимание. Благодаря и за това, че си прочел докрай текста ми!
Михаела
цитирай
10. mom4eto2 - Разбира се, че чета всичко докрай! А ...
10.09.2007 20:49
Разбира се, че чета всичко докрай! А може и да се окажеш действително автор на това! Браво! Казвам го искрено, а не иронично. Наистина е хубаво и аз както казах го приемам за истина. Написала си кои са грешниците и кои маскарите... Сега ни кажи кои са праведниците и героите.

А аз си признавам, че един вид те нападнах, но съм предубеден, понеже тук има много поръчкови драскачи. Бих се радвал ако не си една от тях, а това доколко ни съвпадат възгледите е на втори план.

В последно време се превърнах в нещо като защитник на Путин, а никога не съм си мислил, че ще го правя. Главната причина това да стане е, че всекидневно виждам словесни нападки срещу него, сякаш той е най-голямото зло! Ако утре изчезне от политическата карта дали светът ще стане по-добро място за живеене? Иначе не отричам, че е зло, но не ми се вижда да е най-голямото. И не разбирам що за антиобективност и антилогика е тезата, че когато Русия поставя ултиматуми това е лошо и е най-нормалното нещо Европа и САЩ да се съюзят защитно, а обратното - когато застрашат Русия, тя не е в правото си да се защити. Американците идват със своите радари - поне така казват, а утре като донесат и ракети може ли някой да ги спре,а Русия трябва да си трае, така ли? Каквито са едните, такива са и другите, това е моето верую!

Относно комунизма - ние не го познаваме, Михаела! :))) Нали точно това казах, че той не е бил замислен да съществува под такава форма. Комунизма не е измислен от руснаците. Злонамерени хора са взели част от идеите и са направили един строй, който не е бил описан от създателя на комунизма. То не бе болшевики, чекисти, перестройки... Хората са зли и лакоми за пари и измислят какво ли не за да управляват масите. Но да завърша по червената тема - комунизмът не е сърп и чук! Не съм чел почти нищо по въпроса, но съм сигурен, че в корените си не е бил замислен да е тоталитарен. От десетилетия тая дума, която аз повтарям и започва с к... е мръсна и пошла. Но всички знаем, че светът не е най-справедливото място! Може би подхождам прекалено философски, но все пак философията е майка на всички науки. Ако не знаем защо и как правим нещо, не си ли губим времето на тази земя? Отворен съм към вскякави мисли и тези, стига да съдържат смисъл и логика. Не обичам да гледам на света през чернобелия телевизор - тези бяха лошите, а нас Бог ни изпрати, за да посеем световен мир и благодат. Да, да! А ти си помисли всичко което каза за комунизма, не се ли отнася и за... Май трябва да пренапишем тълковния речник и в частност думичката свобода. Доста се измени значението и в последните години на нов световен ред... Ще си "абсолютно" свободен ако правиш това и това, и това, и това... А човек никога не е бил напълно свободен и явно никога няма да бъде. Може да бъде свободен само духът му, но тази привилегия ни се отнема, защото сега отново всички сме длъжни да мислим за едно и също нещо - за пари! Та пак те питам къде е разликата между миналото и настоящето? За бъдещето да не говорим! Едни изместват други, но не за да ни освободят, а за да ни владеят те....

Поздрави от мен и продължавай да пишеш така добре! Но нека не бъде така едностранчиво. Като се каже това и това е лошо, не се спомене и кое е доброто. Да има градивна критика - това не трябва да правим, но нека направим ето това. Иначе едно безкрайно плюене едните върху другите и обратното - това цял живот го гледаме. Всичко добро от мен!
цитирай
11. dagma - mom4eto2
10.09.2007 21:44
Предполагам, че независимите политически анализатори биха открили едни или други недостатъци на американската политика. Но това при всички случаи ще са недостатъците, характерни за всяко демократично управление - дори и демокрациите с установени традиции са несъвършени. Но няма логика да се говори за несъвършенства на Путиновия режим. Поради факта, че там тоталният диктат, политическите убийства, смачкването на всяка опозиция, страхът.. са издигнати в ранг на последователна държавна политика.
Що се отнася до комунизма... Ами че самите му идеолози претендират за тоталитарност на комунистическото общество. Тоталитарност, която го превръщала в социален и духовен феномен. Според мен обаче, тоталитарно може да бъде само царството на Бога (дано отново да не бъда обвинена в лицемерие).
Както и да е. Дано не наричаш поръчкови драскачи точно блогърите, които просто имат свое мнение, различно от общоприетото.
Поздрави,
Михаела
цитирай
12. starik11 - е на всеки би му било е трудно като ...
16.09.2007 12:37
е на всеки би му било е трудно като трябва да се държи като глупак /разбирай вярващ/, заради глупаците. От религията има само негативни последици - за проверка на това твърдение е достатъчно само да си спомним че над 50 човека умряха заради 1 карикатура - ми идиоти кво да каже човек.
цитирай
13. buket - батковци
22.09.2007 20:24
А на мене кажете кои са бъдещите..:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dagma
Категория: Лични дневници
Прочетен: 182226
Постинги: 23
Коментари: 347
Гласове: 2239
Архив