Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2007 17:22 - За папата и "добрите" от Държавна сигурност
Автор: dagma Категория: Политика   
Прочетен: 5734 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2007 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

сп. „Совершенно секретно”

 

Откъси от статията „Операция  „Папа”

Владимир Воронов

 

Преди ватиканското си „изпълнение” професионалният убиец Мехмет Али Агджа е изпълнявал поръчки на турските „сиви вълци”. Тези терористични отряди на партията за национално действие, оглавявана от Тюркеш,  разтърсва тогавашна Турция под девиза: „Да се пролее кръвта ни, но исляма да възтържествува”. Не се знае колко убийства е извършил Агджа, доказано е само, че през 1977 г. той убива преподавател по философия в Малатие, а през 1979 г. редактора на в. „Миллиет” Абди Ипекчи. През юни 1979 г. е арестуван, а през ноември бяга от военния затвор преоблечен в съветска униформа. Известно е, е че през 1980 г. живее няколко месеца нелегално в попадналия в хаоса на ислямската революция Иран.

На 23 май 1980 Агджа се появява в България под името Йогиндер Сингх – индиец. Можел ли е да остане незабелязан от местните служби за сигурност? „Сивите вълци” не са били изпускани от погледа на КГБ – съратниците на Тюркеш са били безценен принос в дестабилизацията на южния фланг на атлантическия блок. И ето в България се появява човек търсен от Интерпол – осъденият на смърт турски терорист No 1. Тези, които твърдят за несъпричастността на българската ДС към това дело старателно „забравят”, че към 1981 г. България не е отворен двор за туристите, а напълно „нормална” соцстрана с усилен визов режим, пълен контрол на влизащи и излизащи и бдителни органи. Не напразно я наричаха „шестнадесета съветска република” и най-верен съюзник на КГБ.

            Пребиваването на Агджа продължава до 30 август. Можем, разбира се, да предположим, че той просто се е забавлявал на Златни пясъци. Но защо му е на този зает човек такъв дълъг отпуск. По-правдоподобно изглежда по това време с него да са се занимавали специалните служби. При това с него не е работено „на тъмно”, т.е. „под чужд флаг”, а му е била предоставена агентурна квартира и това е документирано. Избор не е имал – или сътрудничество, или депортация у дома. А там, както е известно, го е чакал палача.

            През януари 1981 г. Агджа е в Рим. После пътува в Швейцария и Австрия и отново в Рим, а после Перуджа и Милано и двуседмично пътешествие до Майорка. Да се замислим: Агджа, човек от бедно семейство, без средства за съществуване, пътува половин година свободно из различни държави. От професионална гледна точка поведението му е безупречно – замита дирята. Но способен ли е един убиец-единак на този скъпоструващ зигзаг? А и до посещението в България, поведението му далеч не е така професионално.

            На 13 май 1981 година Агджа стреля в папата. Заловен е на мястото на престъплението. Скоро италианските следователи успяват на докажат връзката на Агджа с българската ДС. Най-интересното обаче остава зад кадър. Каква беше политическата ситуация в Италия в тези години?

            Страната беше тероризирана от „червените бригади”. Местните комунисти, получаващи редовни траншове от Москва, имаха мощно влияние и държаха в ръцете си органите на властта. Освен това, в италианската компартия съществуваше конспиративна структура, терористична по същността си (по-късно наречена „Gladio Rossaчервен меч), създадена при активното участие на КГБ и действаща под контрола на източногерманската ЩАЗИ. Така че отчитайки обстановката в Италия е трудно да се разчита на обективността на разследването.

Американците също не бяха заинтересовани от доказване съпричастността на Москва в покушението. Да се уличи публично ядрена държава с тресящо се сенилно ръководство, е равносилно на обявяване на война. За Джими Картър открита конфронтация с Москва беше нецелесъобразна, а когато администрацията се смени, следите бяха вече старателно заличени.

 

            Не е тайна, че в Москва ненавиждаха Йоан Павел II от времето когато беше краковски кардинал Карол Войтила. От 1971 г. Войтила беше един от главните обекти в операция „Прогрес”, която КГБ провеждаше в сътрудничество със службите за сигурност в страните от източния блок против техните дисиденти. Идването на поляка във Ватикана предизвика у чекистите небивал шок. Андропов излезе с доклад, в който трактува избирането на Войтила за папа, като част от международен заговор, който цели отцепянето на Полша от съветския блок. „Във Вашингтон – Бжезински, във Ватикана – Войтила. Не може да е случайно...” От български източници става известно, че Крючков е автор на идеята за активни мероприятия срещу Ватикана. Става въпрос за циркуляри към ръководителите в представителствата на КГБ в ГДР, Унгария, Чехословакия и България, като ръководствата на съответстващите служби в тези страни са от своя страна също обезпокоени.

            В мемоарите си Владимир Крючков пише „Трябва да призная, че на определен етап някои хора даже в Москва се усъмниха искрени ли са докрай българските ни приятели и има ли дори и най-малка връзка между София и инцидента във Ватикана... Беше ми поръчано да проведа откровен разговор с министъра на вътрешните работи на България – Стоянов, което и направих... Ние все пак извършихме и допълнителна проверка използвайки оперативните си възможности. Изводът беше, че българите нямат нищо общо.”

Щом КГБ извършва няколко проверки, значи все пак са допускали участието на българите. Но нима българската ДС е така самостоятелна, че е могла да си позволи подобна операция без знанието на съветските другари? Всички експерти ще кажат: „Невъзможно.” В соцлагера нямаше по покорна на КГБ от българската тайна полиция. Което потвърждава и ген. Грушко, заместник на Крючков: „ ... от страните на Източна Европа най-сърдечни бяха отношенията ни с българите. Имахме само един спор: кой кого обича повече.” Защо тогава е бил необходим спектакъла с „проверката”? Логичен е само ако под „търсене” се разбира „намиране и заличаване на следи” – своеобразна операция за прикриване.

            Съществува едно любопитно свидетелство за това, как са се решавали случаите свързани с  физическа ликвидация. В книгата си „Сбогом Лубянка”, изд. 1995  генерал Калугин пише: Крючков ме покани на среща с Андропов... В края на срещата Крючков ми съобщи, че е получил от бълг. министър Стоянов молба за помощ за реализация указанията на Т. Живков за физическото отстраняване на Георги Марков... Като изслуша търпеливо съобщението на своя подчинен Андропов закрачи из кабинета си. После рязко каза: „Аз съм против политическите убийства. Не можем да се връщаме към миналото. Аз съм против” Крючков започна да се върти на стола: „Юрий Владимирович, но другарят Живков моли. Влезте в положението на министър Стоянов. С него сме в много топли отношения. Ако не помогнем, Живков ще счете това като признак за недоверие в МВР, или като сигнал за охлаждане на съветското ръководство.” Председателят отново мълчаливо закрачи из кабинета. Накрая каза: „Добре, но без наше участие. Дайте каквото им е нужно, изпратете някого в София за инструктаж. Но за повече – не съм съгласен.” Крючков удовлетворено кимна.

Резултатът от разговора е налице. А също и отсъствието на документирани следи в архивите на двете служби. Всичко изглежда като мила беседа: не се протоколира, няма заповед, нито подписите на Андропов и Крючков. Човекът е осъден в почти неформален разговор.

 

Как е била оформена „операция „Папа”? Както нахлуването в Афганистан: резултат има, а документи със заповед никой не е виждал. Впрочем, през 1980 г., също както по време на Афганистан, е била създадена специална комисия към Политбюро – не персонално за папата, а по случая „Полша”. Тонът там се е задавал от същия триумвират – Андропов (КГБ), Устинов (министър на отбраната), Громико (мин. на външните работи). Тази компания се е събирала ежеседмично от август 1980 г. за обсъждане на проблема. В нощта на 3 срещу 4 април 1981 Андропов и Устинов се срещат с Ярузелски в Брест. Време било да спре с отстъпките. Поляците мрънкали, че заради участието на църквата са като с вързани ръце и намеквали, че са готови за силови действия само при поддръжка от съветски танкове. Устинов и Андропов напускат Брест вбесени...

 

Смъртта на папа Йоан Павел II разбуди стари комплекси. Руските умници обмисляха да повдигнат въпроса за прекаленото внимание, което се отделя на кончината и личността на понтифика и напълно сериозно се опитаха да ни забранят да пишем за папата.

Участта на малките политици е безсилно да изригват злоба  в сянката на гигантите. А призванието на журналистите е да не спират да ровят за истината, която съдейки по всичко, все още не е разкрита.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. divini - :(
28.11.2007 20:16
като чета този пост си давам сметка, че имам съвсем бегла представа за безобразиата на режима, включително и на КГБ и ДС, явно имам още много да чета и да уча.. Благодаря ти за този материал!
хубава вечер
цитирай
2. dagma - divini
28.11.2007 20:32
Лошото е, че измъкваме информация оттук оттам, защото по някои теми все още откровено се лъже.
И аз ти благодаря! :)
цитирай
3. gantree - @
28.11.2007 21:33
Владимир Воронов е казал много по тази тема, но не достатъчно.
Не знам дали знаете за книгата на Клеър Стърлинг, която излезе преди няколко месеца - http://knigabg.com/index.php?page=book&id=8174

Другата любопитна подробност е, че тогавашният резидент на ЦРУ в Рим е бил Олдридж Еймс, оказал се впоследствие агент и на съветските тайни служби и в момента излежаващ доживотна присъда за шпионаж в САЩ.

Това тук също е интересно:
http://mediapool.bg/show/?storyid=113136

Има и много дебели намеци по отношение на споменатият в материала "Моторболт", според които става дума за Соломон Паси. Тези дебели намеци са от края на 2005-та, публикувани от Стефан Солаков тук:
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=3255&edition_id=44&format=html

А споменатият от Солаков източник "Рафаел Бараха" е комунистът Рафаел БЕРАХА, ей този пролетарий тук:
http://www.bas-bg.org/beracha.html
цитирай
4. dagma - gantree
29.11.2007 08:52
а дали Паси е коментирал факта, че го свързват с Моторболт? Аз не съм чувала. Като чета тези материали ми се струва, че има достатъчно доказателства за българско участие, въпреки липсата на подписвани документи в архивите.
Не бих се учудила ако "привличането" на резидента Еймс към руските служби е станало специално заради това добре подготвяно убийство.
Чудя се с какви очи Паси, като министър на вн. работи, каза навремето, че папата оневинил България и изтрил петното от нея.
цитирай
5. анонимен - ВСИЧКИ ДОНОСНИЦИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ НА СВЕТЛО!
29.11.2007 09:53
КАТЕГОРИЧНО ВСИЧКИ ДОНОСНИЦИ, АГЕНТИ, СЪТРУДНИЦИ И Т.Н. ИЗМЕТ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ НА СВЕТЛО. ДА БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ СПИСЪЦИ ПРЕД ВСЯКА АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА, ЗА ДА ЗНАЯТ ХОРАТА ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ. ИНАЧЕ ЩЕ СИ ИЗМЪКВАМЕ ИНФОРМАЦИЙКИ ОТТУК-ОТТАМ И ОТНОВО ЩЕ НИ ЗАГАЛВИКВАТ "БИВШИ" ЧЕНГЕТА.
цитирай
6. dagma - до #5
29.11.2007 11:53
Дори и това да се случи, аз съм песимист, че хората и тогава ще разберат за какво иде реч...
цитирай
7. gantree - @ dagma
29.11.2007 12:40
Паси е бил прав, казвайки, че Йоан Павел Втори е оневинил България - той наистина го направи. Ако има някой виновен и замесен в покушението срещу него, този някой не е България и българския народ, а комунистката ни партия и нейната ДС. Вината за това престъпление е тяхна, а не на България. Паси е бил прав. Всеки разумен човек би го казал това.

Привличането на Олдридж Еймс по принцип е голям удар за КГБ, независимо дали е направено специално за това убийство, или не. Цитирах тази малко известна информация само за да е ясно, че резидентурата на ЦРУ в Рим по онова време всъщност е била в пълно руско подчинение. Цялата ситуация около убийството и неговото разследване е била в (почти) пълно руско подчинение, с изключение може би само на италианските следователи и на такива пробивни журналисти като Стърлинг. В разследването, описано в книгата й има предостатъчно, и много добре описани факти и доказателства.

Доколкото знам, Паси не е коментирал свързването му с "Моторболт". Хубаво е, че си мълчи. Безполезно е влизането в диалог с такива като Солаков, Бераха, СКАТ и АТАКА. Каквото и да им каже в отговор, ще загуби, и той го знае със сигурност.
цитирай
8. dagma - gantree
30.11.2007 11:09
Естествено, че хората на България са просто част от потърпевшите от режима. Но за съжаление думите на папата бяха активно използвани за отхвърляне на всякаква вина от отговорните. Затова щом някой се осмели да спомене "българска следа", първият довод, с който се нахвърлят върху него са точно тези негови думи. Виж и в коментарите в mediapool - масово наричат Клеър Стърлинг "злобна бабка".
А в интервюто, което бях слушала с Паси, той не просто цитира папата, но подтекстът беше - отричане на всякаква връзка на България с покушението. Което си е чиста манипулация.
цитирай
9. gantree - @ dagma
30.11.2007 13:09
Соломон Паси може само да "обикаля" около думите на Йоан Павел Втори с каквито си иска внушения в подтекста. Соломон Паси, а и който и да било друг "двоен човек" като него не може ясно и недвусмислено да заяви, че българската комунистка партия и нейната ДС нямат връзка с опита за убийство на Йоан Павел Втори. Тези хора могат само да го усукват и да се увъртат с внушенията си, всеки път според случая. Това, че те използват думите на Йоан Павел Втори в своя подтекст не означава, че думите му за нас са грешни.

За Клеър Стърлинг важи същото. Както искат, така да се изказват за нея. Казаното и написаното от нея по темата е истина, която рано или късно ще излезе над лъжливия подтекст на нашата българска публичност. Ако си пропуснала книгата й - прочети я. Струва си, въпреки немарливото и некадърно редакторство на Рени Нешкова преводът е добър.
цитирай
10. dagma - gantree
30.11.2007 17:09
Съгласна съм. Не съм чела книгата и приемам препоръката.
поздрави
цитирай
11. gantree - @ dagma
30.11.2007 19:10
Има я тук http://knigabg.com/index.php?page=book&id=8174
Ако не я намериш, ще се опитам да помогна; предговорът към книгата го има в мрежата, тук:
http://vip.portal.bg/sterling/foreword.html
заедно с глави 7, 12 и 15 в линка "Избрано" от менюто тук:
http://vip.portal.bg/sterling/index.html
цитирай
12. dagma - Много ти благодаря...
01.12.2007 17:19
Взех си другите, които ми препоръча :). Но най-интересната (според мен) - на Андреев наистина я нямат. Има обаче една книга на Анна Политковская, излязла наскоро - "Руски дневник" и мисля да й дам предимство :))
цитирай
13. gantree - @ dagma
01.12.2007 19:53
Четох предишната й, "Русия на Путин", и, не знам ... според мен Политковская може да бъде интересна само на онези, които си нямат никаква представа що е това Русия през последните петнайсет-двайсет години. Не искам нищо лошо да кажа, но малко са нещата, които съм научил от нея. Литвиненко и Фелштински написаха повече неща. Не знам дали си гледала филма им - "Взривяването на Русия". Разделил съм го на пет части, и съм го качил в YouTube.
Ако разбираш руски, и имаш един час за губене, виж го.

http://youtube.com/watch?v=JYv4UMrAYEo
http://youtube.com/watch?v=qYWwrrdrO20
http://youtube.com/watch?v=Ncc-yp5vke0
http://youtube.com/watch?v=ozNF2V7iJz4
http://youtube.com/watch?v=Ii1Sesjta0w

Петте линка са поредни, от първата до последната пета част.
цитирай
14. dagma - gantree
01.12.2007 21:01
Прочетох "Взривяването на Русия" и тя наистина е много детайлна във фактологията си за ФСБ (КГБ) и нещата, които се случват вътре в организацията. Политковская не е била дотолкова запозната с подробностите от "кухнята" и наистина не може да ти е интересна точно с такава информация. Но това нейно ровене в събитията, в сърцето на Русия, пред очите на Путин, е за мен по-впечатляващо. Детайлите за действието на тайните служби е любопитно (май повече за мъж отколкото за жена). Но аз бях заинтригувана много повече от "Русия на Путин", може би защото самата Политковская за мен е далеч по-изключителна като личност. А докато гледах преди време онзи кадър с отпуснатия в леглото Литвиненко си мислех, че някога все пак е бил частица от зловещата машина, която го уби.
Но дали анализът или емоцията преобладават, важното е, че изводите в книгите са еднакви.

Извън темата - гледам в интернет в колко много снимки Путин се е съблякал гол до кръста - сиреч "освен с власт съм и много мъжествен", някаква фиксация подобно на нашия Бойко :) А като погледна лицето му, тръпки ме побиват ...
цитирай
15. gantree - @ dagma
02.12.2007 08:14
Безспорно си права, ценностната й система е съвсем друга, и Политковская като личност заслужава много пъти повече уважение и почит. Аз обаче не ги сравнявам от тази гледна точка, а мога да ги разглеждам двамата предимно от позицията на обикновената полезност в знанието и детайлите. Моралната й позиция е дотам силна, че дори и границата прескача - ние си кръщаваме правозащитни организации с нейното име, сякаш си нямаме достатъчно българи като символ за нещо такова. Литвиненко обаче също е едно голямо изключение всред "частиците" от онази машина. И затова е мъртъв, а такива като Калугин, примерно, не са.

Путин е истински и е ужасяващ, за разлика от нашия лабораторен експеримент. Може и да греша много, но ми се струва лекомислено да ги сравняваме. Ние няма да преживеем това, което е ежедневие за руснаците.
цитирай
16. dagma - ...
02.12.2007 16:30
Да, да, така си е. Б.Борисов е слава Богу по-безопасен типаж, точно като за нашенските условия на балканска хитрост и авантаджийска дребнавост. Тук и комунизмът ни беше един такъв селски и хитричък. Путин е с друг размах. На руснаците всичко им е необятно - там и жестокостта е по-жестока и мащабна. Мисля, че могат да бъдат сляпо дисциплинирани и робски праволинейни. И безкрайно, до непрактичност сантиментални. И православието им е по-ортодоксално (но и някак по-духовно). Само там вирее типът "Альоша" от Бр.Карамазови. Рускините и до днес влизат в черква с покрити с шал глави.
А и при тях повече поколения бяха моделирани и те сега се чувстват незащитени без такъв като Путин. Ако не беше той, друг щяха да си измислят -пак от службите. (Видът на Божков - Черепа впрочем е подобен на неговия - и спокоен и усмихнат да е, пак смразява.)
И все пак, ако мъж започне да позира полугол по-често от необходимото, започвам да подозирам комплекс. И ако е политик - не си наясно накъде ще избие.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dagma
Категория: Лични дневници
Прочетен: 182021
Постинги: 23
Коментари: 347
Гласове: 2239
Архив